5 gode grunner til å prøve gravidyoga

gravid gravidyoga svangerskap yoga Jan 04, 2024
Fire gravide kvinner gjør gravidyoga i et hvitt og luftig rom, med teksten: 5 gode grunner til å prøve gravidyoga

Gravidyoga er avslappende, sosialt og helsefremmende, men visste du at det også bidrar til en tryggere fødsel og raskere restitusjon? Her er fem gode grunner til å prøve yoga i svangerskapet.

 


1. Yoga gir god smertelindring for ledd og muskler og er styrkende for gravidkroppen

Gravidyoga er en skånsom treningsform som ofte kan gjøres gjennom hele svangerskapet. Yoga lindrer smerter i ledd, korsrygg og muskler, og styrker kroppen før en krevende fødsel. 

Ryggsmerter rammer mange gravide, og omtrent halvparten av høygravide melder om ryggsmerter som forhindrer dem i å utføre hverdagslige aktiviteter og å være fysisk aktive. 

Forskning viser at gravide som trener regelmessig har langt mindre smerter i svangerskapet enn de som ikke trener. I en studie med 200 gravide rapporterte samtlige at de hadde ryggsmerter på et tidspunkt i løpet av svangerskapet, men den generelle selvopplevde smerteintensiteten var betydelig lavere blant de som trente regelmessig. I tillegg forbedrer yoga kroppsholdningen og styrker rygg- og magemusklene, som både kan redusere ryggsmerter og samtidig gjøre kroppen bedre rustet før fødselen. 

Altså kan gravidyoga bidra til å redusere intensiteten av ryggsmerter og styrke muskler og ledd. 

 

2. Yoga øker sannsynligheten for en vaginal fødsel

Studier viser at gravidyoga i tredje trimester gir en større sjanse for å føde naturlig og reduserer sannsynligheten for fødselskomplikasjoner og keisersnitt. Dette er viktig fordi rundt 16% av alle barn i Norge blir forløst med keisersnitt. 

Et keisersnitt er et kirurgisk inngrep som innebærer ulike risikoer, inkludert infeksjon, blødning, blodpropp og sykelighet for mor og spedbarn.

Gravidyoga forbereder mor til fødselen både mentalt og fysisk. Mange gravide gruer seg til fødselen og har utfordringer med å slappe av. Dette kan bidra til en forlenget varighet av fødselen og andre komplikasjoner som unormal fosterstilling eller hjertefrekvens. Dermed øker sannsynligheten for keisersnitt, selv om mye tyder på at barn har godt av å utsettes for bakteriefloraen i morens fødselskanal. 

En vaginal fødsel stimulerer oppbyggingen av barnets immunstoffer. Barn som blir født med keisersnitt, får oftere astma og allergi både som barn og unge voksne. Og de får oftere diabetes. De er også oftere overvektige – det vil si at de har høyere BMI enn dem som fødes vaginalt.

En vaginal fødsel har mange fordeler for både mor og barn. Gravidyoga gjør at mor er mer avslappet, reduserer stress og bidrar derfor til mindre smerter i en vaginal fødsel. Derfor er andelen som føder med keisersnitt langt lavere for de som gjør gravidyoga. 

 

3. Yoga bidrar til lavere vektøkning for mor 

Trening under graviditeten har en dokumentert positiv helseeffekt for både mor og barn, men i det tredje trimesteret kan det være vanskelig å finne en passende treningsform. Da viser forskning at du som gravid bør prøve yoga. 

En studie med 200 gravide viste at mors samlede vektøkning under svangerskapet var 3,6 kg lavere blant de som trente regelmessig. Fordi risikoen for keisersnitt er positivt korrelert med BMI, kan BMI være en annen forklaring på den lavere frekvensen av keisersnitt blant gravide som trente regelmessig. 

Lavere vektøkning for mor reduserer sannsynligheten for keisersnitt og rifter under fødselen, samtidig som det bidrar til raskere restitusjon. Altså er lavere vektøkning helsefremmende for mor og en god grunn til å prøve yoga i graviditeten.

 

4. Yoga reduserer risikoen for rifter under fødselen

Mange gravide gruer seg til fødselen, og flere sliter med ettervirkninger etter rifter som oppstår underveis. Gravidyoga er en svært god forberedelse til fødselen både fysisk og mentalt. I tillegg til fysisk trening, tilbyr gravidyoga trening på pusteteknikker, avspenning og mental forberedelse. Slik lærer den gravide å bruke pusten til å redusere spenninger og blir samtidig mer avslappet i muskulaturen. 

Forskning viser at regelmessig gravidyoga dermed reduserer sannsynligheten for rifter betraktelig.

Gravidyoga bidrar til å redusere angst, forbedrer søvnkvaliteten og forbereder kroppen fysisk på fødselsprosessen ved å styrke bekkenbunnsmuskulaturen. Alt dette gjør at mor er mer avslappet under fødselen og har mindre sannsynlighet for å få alvorlige rifter. 

 

5. Yoga bidrar til raskere restitusjon etter fødselen

Gravide som trener regelmessig gjennom svangerskapet kommer raskere i gang med hverdagslige aktiviteter etter fødselen. Dette kan skyldes lavere forekomst av keisersnitt, men også lavere vektøkning under graviditeten. 

Vektøkning under graviditeten er normalt og skyldes vanligvis økt fett- og muskelmasse og økt vannmengde i kroppen. Imidlertid kan manglende evne til å gå ned i vekt etter fødselen gjøre restitusjonsprosessen langsommere.

 

Klar for å prøve?

Gravidyoga er sosialt, avslappende og helsefremmende for både deg og babyen, og noe du som gravid absolutt bør prioritere fram mot fødselen. Prøv gravidyoga på Føderommet i Trondheim. I løpet av et 6-ukers kurs på får du fysisk og mental trening som gjør at du er bedre rustet for både fødselen og barseltiden.

I en avslappet atmosfære, med utsikt til Munkholmen blir du undervist av vår erfarne instruktør, Trine. Her treffer du også andre i samme situasjon, som du kan dele svangerskapets gleder og plager med! Les mer om tilbudet HER.

Meld deg på e-postlista

Få de beste nyhetene, tilbudene og tipsene fra Føderommet i Trondheim.

Når du melder deg på, får du jevnlige e-poster fra oss med oppdateringer, tilbud og tips. Du kan når som helst melde deg av.